împreună susținem comunitatea, educația și cultura

Perspective istorice interesante - partea I

Mamuții Woolly erau încă în viață în timp ce egiptenii construiau piramidele (2660 î.Hr.)

Oamenii de știință au descoperit că mamuții woolly erau încă prezenți pe Pământ până în jurul anului 1650 î.Hr., creaturile uriașe ar fi putut fi descoperite pe o insulă de pe coasta estică a Rusiei din acea perioadă.

Între timp, cea mai veche dintre "marile piramide" din Egipt, piramida lui Djoser a fost construită între 2630 i 2611 î.Hr., ceea ce înseamnă că, în timp ce omul era ocupat construind unele dintre cele mai impresionante structuri făcute vreodată, mamuții își vedeau liniștiți de treburi.

 

Universitatea Oxford a existat de sute de ani înainte de fondarea Imperiului Aztec (1428)

Imperiul Aztec a început ca o alianță a trei orașe-state Nahua altepetl. Aceste trei orașe-state au domnit regiunea din jurul Văii Mexicului din anul 1428 până când forțele conchistadorelor spaniole și aliații lor nativi americani sub Hernán Cortés le-au învins în 1521.

Între timp, în Anglia, Universitatea Oxford era deja bine stabilită. Data de înființare nu este cunoscută, dar există dovezi de predare încă din 1096, ceea ce o face cea mai veche universitate din lumea vorbitorilor de limbă engleză și cea de-a doua universitate veche încă activă din lume.

 

Cel mai vechi copac în picioare (A Bristlecone Pine) a fost deja vechi de 1.000 de ani când ultimul mamut Woolly a murit.

Nu ți-ar plăcea să vizitezi un 'monument' care datează încă din vremea mamuților? Se pare că poți face asta!

Cel mai vechi copac din lume este un pin de mare din Bristlecone, situat în Munții Albi, California, și datează din 5067 de ani. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, populațiile izolate de mamuți Woolly nu au dispărut decâ acum cca. 4000 de ani.

 

NASA explora spațiul în timp ce oamenii de știință au reușit să se pună de acord asupra tectonica plăcilor (1967)

În timp ce Alfred Wegener și-a prezentat teoria despre deviația continentală cu mult în urmă în 1912, ideile sale nu au fost luate în serios de mulți geologi, ceea ce a subliniat că nu există niciun mecanism aparent pentru decăderea continentală. În special, ei nu au văzut cum roca continentală ar putea să plutească prin piatra mult mai densă care formează crusta oceanică.

Wegener nu a putut explica forța care a dus driftul continental, iar justificarea sa nu a venit până după moartea lui în 1930.

Abia în 1967 teoria tectonică a plăcilor a fost acceptată pe deplin de comunitatea științifică, timp în care NASA și Uniunea Sovietică exploraseră deja dincolo de crusta Pământului, lansau rachete în spațiu și se pregăteau să aterizeze pe Lună.

cufar

treisprezece te premiază!
Câștigă cărți, bilete la teatru, film sau alte premii


Nu există informații despre autorul acestui articol.

Fii primul care lasă un comentariu la acest articol!

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol

Autentifică-te sau crează un cont nou dacă nu ești deja membru înregistrat.