împreună susținem comunitatea, educația și cultura

✰ Idolul şi Ion Anapoda ✰

✰ Idolul şi Ion Anapoda ✰

ツ "Duceţi-vă să vedeţi acest cuceritor spectacol! Veţi pleca încântaţi de ritmul şi umorul special pe care Ion Cojar îl imprimă acestei dulci-amare comedii. Veţi avea palmele încinse de atâta aplaudat!"

ツ O comedie amară despre căutarea fericirii, scrisă de unul dintre cei mai importanţi dramaturgi interbelici. Eroul piesei, un subtil raţionalist, îşi construieşte personalitatea prin iubire, delicateţe şi printr-o încredere neclintită în puritatea valorilor morale.

✩ Idolul şi Ion Anapoda ✩

de G.M. Zamfirescu

Regia: Ion Cojar

Scenografie: Liliana Cenean, Ştefan Caragiu

Data premierei: 27.01.2006

Durata: 1 h 45 min / Pauză: Nu

✩✩✩✩✩ Cu:

Dan Puric, Adela Mărculescu, Ileana Olteanu/ Cesonia Postelnicu, Irina Cojar, Silviu Biris, Alexandru Hasnaș, Afrodita Androne/ Erika Falticska Baiesu

✍ Referințe critice

✩✩✩„Dacă îţi plac comediile romantice, îţi recomand din toată inima acest spectacol.

Un spectacol care abordează cu modestie şi duioşie idealismul, umanitatea şi dragostea. Şi încă ceva: bucuria teatrului, bucuria actorilor de a juca pentru tine şi bucuria ta de a-i privi, de a râde şi de a plânge la o poveste frumoasă. Nimic mai mult şi nimic mai puţin”.

Maria Manolescu, Time Out, 3-16 martie 2006 - Idolul şi Ion Anapoda

✩✩✩„Duceţi-vă să vedeţi acest cuceritor spectacol! Veţi pleca încântaţi de ritmul şi umorul special pe care Ion Cojar îl imprimă acestei dulci-amare comedii. Veţi avea palmele încinse de atâta aplaudat! Cum să nu-l aplauzi pe Dan Puric - el e Ion cel Anapoda, desigur! -, care şi cu acest rol ne demonstrează că se joacă, precum un veritabil magician, cu harul lui, scoţând la iveală, cu fiecare rol pe care-l creează, alte şi alte scânteieri de inteligenţă, de spirit, de haz, de originalitate. Toţi sunt excelenţi în spectacol. Dar cu totul extraordinară este Ileana Stana Ionescu, cea care apărea şi în varianta de acum 15 ani a spectacolului, tot în rolul Stăvăroaiei.”

Silvia Kerim, Formula As-2006

✩✩✩"Un merit incontestabil al succesului şi atunci şi acum îl deţine Ileana Stana Ionescu. Parcă nici nu au trecut anii. Ileana este la fel de tânără, explozivă, cu un temperament care îi domină pe toţi şi subjugă spectatorul".

Irina Budeanu, Azi – 2016 - Stăvăroaia cu Ileana Stana Ionescu

✩✩✩„Regizorul Ion Cojar nu forţează prin nimic nota actualizării, colaborează cu scenografii Liliana Cenean şi Ştefan Caragiu, cât şi cu o admirabilă echipă de actori, şi demonstrează că de când lumea principiile, morala au trecut prin momente de criză. Reuşita emoţiei degajate de acest spectacol ce ne provoacă să gândim la rostul principiilor şi moralei, se datorează proiectului regizoral înfăptuit ireproşabil de actori".

Ileana Lucaciu, România Liberă - Timpul Liber, 2006 - Un spectacol pentru sufletul oricui

✩✩✩„În primul rând Ion, în interpretarea lui Dan Puric, a fost mai puţin veşnicul încurcă lume care i-a adus porecla de Anapoda, ci apărătorul înfocat al unor principii care ar putea să apară ciudate în ochii celor obişnuiţi cu compromisul. Puric, mimul neîntrecut, îndrăzneţul autor de spectacole, se dovedeşte şi un interpret excelent, care ştie să treacă vertiginos de la stările de nervozitate şi agitaţie extremă, la un calm meditativ de călugăr budist. Foarte bună este şi tânăra Irina Cojar, strănepoată a lui G. M. Zamfirescu, interpretând rolul destul de dificil al Frosei. (…) Ileana Stana Ionescu, care a mai jucat-o pe Stăvăroaia, îi dă acum mai multă culoare".

Octavian Sava, Cronica Română, 17 octombrie 2006 - "Idolul și Ion Anapoda" la Național

✩✩✩"Prima montare cu "Idolul si Ion Anapoda" semnată de Ion Cojar a avut loc pe scena Naţionalului în 1980, afişul consemnând, timp de unsprezece stagiuni, nume de rezonanţă ale primei noastre scene: Ileana Stana Ionescu, Adela Mărculescu, Coca Andronescu, Mihai Fotino, George Paul Avram, Ion Marinescu. Acum tot la Teatrul Naţional din Bucureşti, Ion Cojar redescoperă pentru a doua oară sensurile profund umane, principiile morale ce se desprind din comedia lui G.M. Zamfirescu, într-un spectacol în care virtuozitatea interpretativă se împleteşte cu un impecabil demers regizoral. Mai mult, montarea de astăzi are o actualitate redescoperită în permanenţa unor moravuri şi năravuri sociale, îmbină firesc comicul cu lirismul şi cu un sâmbure de amărăciune".

Eugen Comarnescu, Cronica Română-2006 - Redescoperirea unui savuros text interbelic

☞ Bilete: La Casa de bilete TNB (în foaierul Sălii Mari), precum şi online, pe MyStage.ro - https://www.mystage.ro

#TNB, #idolulsiionanapoda, #comedie, #dedragoste

Unde?

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti

Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2, 010051 București

Când?

2019-04-16 - 2019-04-16