împreună susținem comunitatea, educația și cultura

☆ Memoria apei ☆

☆ Memoria apei ☆

O călătorie în universul interior al fiecăruia. Un spectacol pentru suflet, despre relaţiile de familie, despre regăsire şi acceptare din iubire.

MEMORIA APEI de Shelagh Stephenson

Sala Pictură, TNB

Traducerea: Diana David

Regia: Erwin Simsensohn

Scenografia: Alina Herescu

Muzica originală: Vlaicu Golcea

Light design: Daniel Klinger

Video: Dan Adrian Ionescu

Cu: Natalia Calin/ Medeea Marinescu , Diana Dumbrava, Cecilia Bârbora, Raluca Aprodu, Marius Manole/ Vitalie Bichir, Andrei Finți

________________________________________________

Trei surori – Teresa, Mary și Catherine – se întorc, după mult timp, acasă, să-și conducă mama pe ultimul drum. În febra pregătirilor, poveştile lor de viaţă ni se derulează într-un joc înşelător al amintirilor, într-o luptă cu propriii lor demoni. Se nasc întrebări când cinice, când tandre, se aşteaptă răspunsuri de-o viaţă-ntreagă. În Memoria apei timpul subiectiv intră în conflict cu cel real, iar graniţa între comic şi tragic e dizolvată în regrete şi neîmpliniri.

Descoperim, cu acest prilej, un regizor (Erwin Şimşensohn) cu abilităţi de fin psiholog care mizează pe firescul dialogului, suntem cuceriţi de partituri feminine nuanțate. Un spectacol emoţionant în care muzica (Vlaicu Golcea) susţine dinamica trăirilor, iar scenografia (Alina Herescu) conservă amprenta sufletească a eroinelor.

♦♦♦ "Cine eşti dacă ţi se iau amintirile?". Aceasta pare a fi una din întrebările-cheie ale spectacolului "Memoria apei".

(...) Cecilia Bârbora, Natalia Călin şi Raluca Aprodu punctează cu farmec şi variaţie de mijloace toate tipurile de comic pe care piesa le propune (de situaţie, de replică, de caracter) ca şi momentele de forţă, de acută sfâşiere, de profund dramatism. Trei actriţe cu o fascinantă disponibilitate pentru schimbarea registrului (cărora li se adaugă apariţia misterioasă, calmă, sobră, tenebrous - melancolică, uşor imperială a Dianei Dumbravă) izbutesc încântătoare recitaluri, lecţii de virtuozitate în care regăsim şi umor cinic, aproape diabolic, şi emoţia devastatoare". Răzvana Niță, Port.ro ♦♦♦

♦♦♦ "...Un text greu, pe care tânărul regizor Erwin Şimşensohn l-a atacat cu rigoare şi pasiunea sa pentru profunzimile cuvântului".

Mircea M. Ionescu, Taifasuri ♦♦♦

♦♦♦ "...Într-o clasică unitate de timp şi de spaţiu, trei surori, sub imperiul morţii mamei lor, îşi reînnoadă viaţa. Definitorie în text, vecinătatea invazivă a mării naşte, şi în spectacol, simbolul: Erwin Şimşensohn şi scenografa Alina Herescu plasează pe fundul mării, ca un spaţiu fără ieşire, ceea ce în text era doar un dormitor mobilat în stilul anilor ’60." Marina Roman ♦♦♦

Biletele se pot achiziționa online: https://www.mystage.ro/bilete/Memoria_Apei-155?af=15/#/r=3566 dar și de la casa de bilete a Teatrului Național.

Unde?

Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti

Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2, 010051 București

Când?

2019-04-14 - 2019-04-14