
O comedie despre iadul conjugal, așa cum numim, cei mai mulți dintre noi, instituția matrimonială, un spectacol care propune publicului contemporan - pentru care o căsnicie de peste patru decenii poate părea curată utopie - un elogiu al vieții de familie.
Un text la fel de actual azi, ca la data scrierii lui, în 1948, prin măiestria construcției și a dialogului, prin hazul și ironia replicilor, Micul Infern este o veritabilă comedie umană. O piesă la care vom afla dacă povara jugului conjugal se suportă mai ușor în trei și dacă micul infern al căsniciei se poate transforma în Paradis.
Micul infern de Mircea Ștefănescu
Regia: Mircea Cornișteanu
Ilustrație muzicală: Mircea Cornișteanu
Scenografie: Clara Labancz
Cu: @Rodica Popescu Bitănescu, Ilinca Goia/ Iuliana Moise, Liviu Lucaci, Marius Rizea, Dragos Stemate, Daniel Badale, Fulvia Folosea
★★★★★ "un spectacol sincer, onest, viabil. (...) Cei mai tineri (consumatori îndeobşte de forme şi stilistici noi, chiar excentrice) vor putea descoperi o posibilă formulă de succes dintotdeauna pe scenele româneşti. Ea s-ar traduce cam aşa: o distribuţie pertinentă cu actori iubiţi, o montare discretă, eficientă şi un text în adevărul căruia oricine se poate regăsi, mai devreme sau mai târziu."
Răzvana Niță, Port.ro
★★★★★ "Distribuţia se pliază pe conceptul regizoral şi îl serveşte remarcabil. Pentru că atât rolurile cheie, cât şi cele secundare sunt ireproşabil interpretate: "Micul infern" va câştiga şi de astă dată pariul cu Marele Public, oferind un spectacol de comedie longeviv pentru că beneficiază şi de o distribuţie de elită căreia regizorul i-a speculat harul pentru o comedie de calitate".
Ileana Lucaciu
★★★★★ "Micul Infern e o piesă despre căsătorie. În ciuda titlului, e pro căsătorie, ale cărei dificultăţi nu sînt ignorate, dar despre care autorul crede că pot fi depăşite, cu tact şi umor. Scenele în care fiecare dintre soţi (Ilinca Goia şi Liviu Lucaci) îi îndepărtează, păcălindu-i, pe amorezii partenerului, sînt antologice: alerte şi lejere, îţi induc un optimism greu de trăit , altfel, în epoca actuală: totul se poate, dacă oamenii se iubesc (...). În rolul soacrei, Ileana Stana Ionescu, cea care, acum 40 de ani, în montarea lui Sică Alexandrescu, a jucat rolul soţiei, e savuroasă. Ea umanizează şi "instituţia" soacrei..."
Iaromira Popovici, DILEMA veche
★★★★★ "Aşa cum era de aşteptat, punctul forte al spectacolului este Ileana Stana Ionescu, absolut magistrală în rolul soacrei. Am admirat întotdeauna firescul ieşit din comun cu care îşi întruchipează personajele şi nu m-a dezamăgit nici de data aceasta."
Gabriela Hurezean, Muze și arme
Unde?
Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti
Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2, 010051 București
Când?
2019-03-28 - 2019-03-28