împreună susținem comunitatea, educația și cultura

Fractal VI - Medicină & Poezie

Fractal VI - Medicină & Poezie

Care este legătura dintre Medicină și Poezie? Reformulez: ce îi atrage pe studenții/viitorii medici în zona poezie? Și mai bine: E Poezia pansament pentru Medicină? Sigur nu veți afla răspunsul la niciuna dintre aceste întrebări, dar cu siguranța va fi o seară mișto de poezie & dezbateri. frACTl VI le aduce în Londophone pe poetele Amalia Cernat și Cristina Drăghici, într-o seară în care Mircea-Dan Duță este maestrul de ceremonii (m-am abținut cu greu să nu scriu chirurgul). Marți, 26 martie, ora 19:00 în locul bârlogul bine știut

Eveniment powered by Editura frACTalia & Blitz Show Revival.

Partenerii evenimentului sunt: Bookaholic, BookHub, Prăvălia Culturală, SemneBune, Fabrica de Literatură (FdL), Centrul Ceh din București.

Despre autoare:

Amalia Cernat (n. 29.03.1996) este (încă) studentă la Facultatea de medicină a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. Ultima distincție primită pentru poezie a fost Premiul I la Concursul de Poezie “V. Voiculescu”, organizat chiar de Societatea Studenților la Medicină din București, în aprilie 2018. Înainte de aceasta, în 2014 făcea parte din lista scurtă a concursului Pen New Voices. În aceeași toamnă începea studiul medicinei și muțenia poetică. În toamna anului 2016 a preluat coordonarea națională a proiectului “Cercul de Bioetică” care invita studenții la discuții privind felul în care medicul se raportează la lege, morală și la necesitățile pacientului.

Cristina Drăghici a absolvit Colegiul National Bilingv „ George Coșbuc" și, în prezent, este studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „ Carol Davila " în anul al V-lea. Dialogurile și prietenia cu Nora Iuga au încurajat-o să exploreze poezia, iar în 2017 a avut o lectură cu aceasta la Dactar Nicu's Skyzoid Poets (Brașov). În 2018 a participat la ediția 186 a Institutului Blecher din București

Despre moderator

Mircea Dan Duță

Poet, filmolog și traducător. Autor de expresie cehă.

A publicat la Praga două volume de poezie la Editura Petr Štengl:"Peisaje, zboruri și dictări" (2014), "Citate la conservă, complexe de inferioritate și drepturile omului sau Căsătorit fără obligații vând amantă moartă din născare (mențiune: consumată)" (2015).

Acum pregătește, în paralel, două noi volume de poezie: "În moarte nu se vorbește limba polonă"și "Tamas la Tara So relui Rasade".

Textele sale au fost publicate și în numeroase reviste literare din Republica Cehă (Uni, Protimluv, Weles, Haluze, Dobrá adresa, Polipet, Tvar etc.) cât și din străinătate: Slovacia (Dotyky, Literárny týždenik, Arsenal Parfém, Ilegalit), Bulgaria ( Suštnost ), Marea Britanie (Red-Hand Books / Balkan Poetry Today), România (Accente, Romania literară, Actualitatea literară, Urmuz). În curând sunt așteptate apariții în reviste din Canada, Franța, Slovenia, Serbia, Polonia, Muntenegru.

O parte dintre textele sale au fost traduse în engleză, franceză, germană, polonă, slovacă, slovenă, sârbă, bulgară și română.

A tradus numeroși autori și numeroase titluri din cehă și slovacă în română. Preferă să traducă poezie și teatru, dar a tradus și un număr însemnat de romane și povestiri scurte. Poliglot pasionat, traduce din engleză, franceză, polonă și slovenă în română, precum și din română, slovacă, engleză și franceză în cehă.

Despre frACTal:

frACTal este locul în care literatura încearcă să învingă drumul pe care îl parcurgem zi de zi, de acasă la serviciu sau la școală. frACTal ne deturnează din drumul către cartierele dormitor ale Bucureștiului, frACTal nu e un cenaclu prăfuit, frACTal e un club de lectură în care ajungem în mijlocul textului pornind de la profesia autorului. Prin frACTal, vrem ca publicul să-și contureze o voce distinctă și să participe la serile de lectură. frACTal vrea să îți aducă aproape profesioniști ai scrisului din țară și de peste hotare. frACTal este parte integrantă a noului proiect fra.ro, proiect ce mai cuprinde și serile de performance Blitz Show Revival. frACTal a beneficiat până acum de prezența scriitorilor cehi Petr Borkovec (2017) și Miroslav Sosoi (2019) și se preocupă constant de captarea semnalelor poetice internaționale.

Unde?

Londophone

Zalomit 2, 010151 București

Când?

2019-03-26 - 2019-03-26