împreună susținem comunitatea, educația și cultura

BAGUAZHANG*Palma celor opt trigrame

BAGUAZHANG*Palma celor opt trigrame

Taijiquan-ul împreunã cu Baguazhang (Palma celor opt trigrame) şi Xingyiquan (Boxul formei şi al voinţei) formeazã sistemul stilurilor interne (Neijiaquan) din cadrul artelor marţiale chinezeşti (Wushu).

Baguazhang (“Palma celor opt trigrame”), cunoscut si sub numele de Zhuan zhang ( “Palma care se roteste”), este unul dintre cele mai frumoase si cunoscute stiluri de arte martiale interne chinezesti. Datorita deplasarii circulare, rotirii în jurul axei a anumitor parţi ale corpului, rasucirii unor porţiuni ale corpului vazute ca un întreg şi a unei forme exterioare asemanatoare dragonului în zbor, acest stil mai este denumit şi “Inlanţuirea palmelor corpului ce zboara”. Folosirea termenului de bagua (“opt trigrame”) consta în faptul ca teoria şi practica “Palmei celor opt trigrame” este în perfecta armonie cu principiile universale expuse în Yi Jing (“Tratatul transformarilor”) referitor la cele opt trigrame.

Caracteristice Baguazhang sunt pasirea in pozitie joasa, deplasarea in cerc, schimbarile neprevazute ale mişcarilor. In exterior practicantul trebuie sa exerseze şi sa-şi perfecţioneze mişcarile braţelor, picioarelor, ochilor şi corpului. In interior, el trebuie sa-şi regleze respiraţia, sa-şi concentreze atenţia, sa-şi cultive sufletul şi sa-şi creasca puterea interioarã.

Pe langa componenta sa martiala, Baguazhang ne ofera o metoda eficienta pentru a ne deschide si vindeca, pentru a ne creste si regla energia si pentru a spori intr-un timp scurt starea de sanatate si vitalitatea. In cadrul intalnirilor noastre saptamanale, vom practica impreuna forma de deplasare, cu si fara tehnici de brate.

Care sunt beneficiile pe care ni le aduce exersarea tehnicilor din Baguazhang ? Sa enumeram doar cateva: deschiderea meridianelor de la nivelul picioarelor si de la nivelul bratelor , intarirea centrului energetic aflat in abdomenul inferior (xia dantian), reglarea energiei ficatului (care asigura libera circulatie a energiei in corp si in aceeasi masura sustine hotararea, curajul, optimismul, deschiderea, compasiunea ), reglarea sistemului hormonal, imbunatatirea functionarii sistemelor circulator, digestiv, respirator, o mai mare flexibilitate la nivelul articulatiilor, forta musculara crescuta mai ales la nivelul picioarelor. Mai mult decat atat, aceasta pracica ajuta la descoperirea si inlaturarea blocajelor emotionale si a tiparelor mentale, ne invata sa manifestam relaxare si stabilitate - chiar si atunci cand ne aflam in miscare continua - centrare si echilibru, hotarare si curaj si ajuta la intarirea spiritului.

Avantajul acestor exersari pe care vi le propunem in fiecare luni si sambata este ca se desfasoara intr-un interval scurt de timp (45 de minute), dar intr-un ritm sustinut, se invata o singura tehnica ce se poate apoi practica cu regularitate acasa si nu necesita mult spatiu . Practicata cu perseverenta si continuitate , “Palma celor opt trigrame” nu este doar o modalitate de a mentine sanatatea – la nivelul corpului, energiei si spiritului, dar si o cheie pretioasa pentru longevitate.

Instructor: Marin Florea Sorin

Program saptamanal:

LUNI ~ 17:30 – 18:20

SAMBATA ~ 12:10 – 13:00

Loc de desfasurare: Fundatia Romana de Qigong, strada Cercului nr. 3A, etaj 1

Informatii si inscrieri: 0722.472.868 (Sorin)

Programul tuturor exersarilor saptamanale:

https://www.qigong.ro/exersari-saptamanale/

Unde?

Club Sportiv Taiji-Qigong - Bucuresti

strada Cercului nr. 3A, etaj 1, București

Când?

Lun., 25 mar.17:30Sâm., 30 mar.12:10Lun., 1 apr.17:30+14