împreună susținem comunitatea, educația și cultura

Înainte de grădiniță - program de pregătire pentru gradiniță

Înainte de grădiniță - program de pregătire pentru gradiniță

Experiența noastră educațională ne-a relevat că până la 3 ani copilul nu este încă pregătit să intre într-un program zilnic de grădiniță. Și nu doar pentru că nu are încă sistemul imunitar suficient de dezvoltat, ci în primul rând pentru că nu are încă independența emoțională pe care o presupune desprinderea de adultul care se ocupă de creșterea lui.

De ce „Înainte de Grădiniță”?

Plecând de la această idee și având în spate experiența de lucru cu micuți între 1 și 3 ani, dar mai ales ținând cont de nevoile copilului și ale părinților, am gândit programul Înainte de Grădiniță.

Programul nostru educațional are la bază nevoile reale ale copilului, care sunt cu totul altele decât cele ale adultului. Cu toții ne dorim să avem copii care să stea pe picioarele lor cât mai devreme – pentru ca noi, adulții, să ne putem vedea liniștiți de ale noastre. Pentru a crește un adult independent și echilibrat emoțional, ne ajută să conștientizăm că de fapt între 2 și 3 ani copilul trece printr-o perioadă de tranziție. Pe parcursul acesteia, el își obține ușor-ușor autonomia, pe măsură ce capătă încredere în alți adulți decât membrii familiei, dezvoltă abilități de interacțiune în grup și se simte în siguranță emoțională într-un mediu complet diferit de cel de acasă.

Și da, o spunem cu încredere și bucurie: Înainte de Grădiniță este un program de integrare a copilului în colectivitate care nu mai există în nicio altă instituție de educație preșcolară. Este un program pe care l-am creat și dezvoltat din anul 2012, observând comportamentul copiilor de această vârstă, fiind atenți la nevoile lor și ascultând experiențele si nevoile părinților care au venit înspre noi.

Copilul are nevoie de părintele său până la desprinderea naturală, el este cel care îi oferă siguranța emoțională. Iar când separarea de părinte nu se întâmplă treptat, apar atât efecte imediate (îmbolnăviri, regrese emoționale, tantrum), dar și costuri pe termen lung la nivelul încrederii în sine și a sănătății emoționale a viitorului adult.

Programul nostru este gândit pe o durată de 4, 6 sau 9 luni, tocmai pentru că timpul de acomodare al fiecărui copil este diferit. Mulți dintre copiii care au trecut prin acest program de tranziție au rămas mai departe cu noi, în grupa de Alternativă la Grădiniță. Alții au mers la grădi în alte locuri. Vestea cea bună este că lucrurile funcționează și că atunci când programul de separare se face fără grabă, copilul este pregătit pentru integrarea în mica societate pe care o reprezintă grupa de grădiniță – indiferent unde este aceasta.

Am lăsat la final activitățile educaționale pe care le desfășoară copilul. Și am făcut acest lucru deliberat, știind că în alte locuri părinților li se livrează de regulă informații mai ales despre acestea – și cel mult alte lucruri legate de ceea ce a pictat, ce a desenat, masă, mers la toaletă, eventual dacă a plâns sau nu. Sigur că și pentru noi aceste lucruri sunt importante, dar nu la fel de importante precum siguranța emoțională a copilului.

Obiectivele noastre educaționale sunt realizate conform Asociației Britanice pentru Educație Timpurie (The British Association for Early Childhood Education), a conceptelor pedagogice create de Friedriech Froebel, Rudolf Steiner și Maria Montessori. Iar la baza interacțiunii noastre cu copiii, părinții și educatorii stă comunicarea empatică (Non-Violent Communication by Marshal Rosenberg) – mai exact punem accent pe grijă față de nevoile fiecăruia, empatie, compasiune și acceptare în tot ceea ce facem. Structura activităților zilnice este una repetitivă și ritmică, favorizând consolidarea reperelor care conduc la dezvoltarea sentimentului de siguranță, a obișnuințelor sănătoase și în final la activarea voinței.

Ce ne propunem prin programul Înainte de Grădiniță?

În primul rând integrarea copilului în mediul social în condiții de siguranță emoțională, respectând timpul și ritmul de adaptare al fiecăruia. În acest mod, copilul este ajutat să capete încredere în noua autoritate reprezentată de educator, în colegii de grupă și, nu în ultimul rând, în părinte.

Îl pregătim pe copil să învețe din propriile experiențe, să relaționeze cât mai bine cu ceilalți și cu ei înșiși, să fie creativi, flexibili și curajoși.

Urmărim dezvoltarea abilitaților specifice la această varstă

Ținem copiii conectați la tot ce se întâmplă în natura, respectându-le ritmul natural de creștere.

Devenim partenerii voștri în creșterea și educația copilului și vă sprijinim în traversarea acestei perioade de tranziție.

Beneficii pentru copil:

Face tranziția între acasă și grădiniță într-un mod natural și sănătos;

Descoperă că poate deveni independent păstrând în același timp legătura cu părintele;

Devine parte a unui grup de copii de aceeași vârstă și învață interacțiunea în grup;

Învață lucruri noi și se joacă în grup – are acces la materiale naturale pentru explorare, creație și experimentare;

Descoperă beneficiile independenței;

Traiește bucuria de a descoperi lumea dintr-o altă perspectivă: cea a colectivității;

Se inițiază în vocabularul emoțiilor și deprinde limitele oferite de interacțiunea în grup.

Beneficii pentru părinte:

Întărești legătură emoțională cu copilul și îi consolidezi încrederea de sine;

Înveți cum să îți sprijini copilul în tranziția către grădiniță;

Așezi fundația în creșterea și educarea unui adult independent și echilibrat emoțional;

Intri într-o comunitate de părinți cu valori similare și contribui la crearea și dezvoltarea unei comunități educaționale care să vă reprezinte, pe tine și copilul tău.

Info administrativ

Orar: două întâlniri săptămânale, a câte 2 ore fiecare, aproximativ 16-18 ore tematice pe lună. Educator cu experiență și drag de copii, un spațiu vesel, atmosferă ca acasă, materiale naturale: jucării din lemn, pânze, lână, fetru, ceară de modelat, hârtie, acuarelă, lut, plastilină artizanală etc.

Grupe de maxim 7 copii (mămicile, bonele sau bunicile care însoțesc copii vor rămân în cadrul grupului până la acomodarea copilului).

Programul include:

8 întâlniri lunare, Instructor Educație Timpurie dedicat

Activităţi și materiale specifice copiilor la aceasta vârstă;

O gustare cu fructe de sezon, apa plată și ceai de plante;

Discuții individuale părinte-educator după primele 2 luni de frecvență;

Evaluare copil la finalul celor 4, 6 sau 9 luni de program;

Consiliere pentru părinți și acces la întâlnirile periodice ale comunității de părinți și educatori Lumea lui Momo.

Participare la workshopurile Școala Părinților, dezvoltate în parteneriat cu Monica Reu, Președintele Asociației de Comunicare Non-Violentă din România.

Taxa lunară: Înscrierea în acest program se poate face optând pentru module de 4, 6 sau 9 luni. Taxa lunara este 550 de lei, și cuprinde 2 ședințe săptămânale, a câte 2 ore fiecare, timp de 4 săptămâni, in total 8 ședințe lunare. Taxa este nerambursabilă, indiferent de numărul ședințelor la care a participat copilul în decurs de o lună.

Excepție fac situațiile când cursurile nu se țin independent de voința noastră (vacanțe, zile libere legale, motive de sănătate instructor, situații de urgență, calamități naturale), în acest caz se vor scădea din taxa lunară ședințele neefectuate.

Înscriere: prin e-mail la inscrieri@lumealuimomo.ro, menționând datele de contact, numele și vârsta copilului, după care urmează un interviu cu instructorul grupului.

Participarea la atelierele “Inainte de gradinita” este fara indoiala cel mai bun si potrivit lucru de facut cu ceva timp (6 luni -10 luni) inainte de a inscrie copilul la gradinita.

TESTIMONIALE

Eu, fara sa am prea multe informatii despre cum se face, am inscris-o pe fiica mea la gradinita si dupa primele doua zile de plansete am retras-o. Contrar altor opinii am fost

sigura ca exista mersul la gradinita “fara lacrimi” si am reusit acest lucru prin participarea alaturi de fetita mea la aceste ateliere. Ce si cum se face treaba la ateliere e o intreaga stiinta, va las sa descoperiti voi. Cand am simtit eu si am primit confirmarea din partea educatoarei ca e pregatita, am mers la gradinita din cartier, unde, s-a simtit in largul ei, din prima zi spre bucuria mea si a ei. (Silvia)

Iubire, Siguranta, Emotie, Implicare, sunt principalele argumente pentru care copilul tau trebuie sa paseasca in Lumea lui Momo (Veronica)

“Delia a crescut mult cu acest program, a ajutat-o să-și verbalizeze emoțiile, să se deschidă, ea fiind la bază un copil timid și introvertit…I-a educat urechea muzicală, și acum, după un an, ține minte cântecele învățate. Este un program atent gândit, care își atinge scopul, copilul nostru la 2 ani și 10 luni s-a acomodat foarte ușor la grădiniță" (Alexandra)

Unde?

Lumea lui MOMO

Str. Ipotesti nr. 23, Sector 4, In spatele Mitropoliei, aproape de str. 11 Iunie București

Când?

Lun., 25 mar.10:00Lun., 1 apr.10:00Lun., 8 apr.10:00+49